Florian Karsten Typefaces

Support Project 💰 Free Trials
Variable Static
Leading
1.00
Tracking
-0.045 %
AA Aa
Ligatures Case forms Oldstyle figures SS01 (alt a) SS02 (alt g) SS03 (alt y) SS04 (no serifs) MORE
AA Aa
Size
5.10 vw
Leading
1
Tracking
-0.030 %
La construction de Endeavour a commencé en 1987 pour remplacer Challenger, perdue dans un accident en 1986.
AA Aa
Size
1.70 vw
Leading
1.30
Tracking
0.000 %
Een van de redenen voor het gebruik van de naam Pioneer lag in het feit dat deze vlucht bedoeld was om de weg te effenen voor zwaardere verkenners. De constructeurs wisten niet goed wat de ideale vormgeving voor zo'n sonde moest zijn, doordat er tot die tijd slechts zeer weinig bekend was over de stralingsgordels van de buitenplaneten en de intensiteit van micrometeorieten. De Pioneer 10 en 11 moesten hieromtrent duidelijkheid verschaffen. Beide sondes voerden camera's mee, maar het maken van opnames was niet het belangrijkste missiedoel. De vaartuigen beschikten over sensors die magnetische velden, geladen deeltjes en samenstelling en temperatuur van Jupiter vastlegden. De verzonden foto's waren een bijproduct van metingen door een polarimeter, ontworpen door de Nederlandse hoogleraar Tom Gehrels van de Universiteit van Arizona. Overigens zouden verreweg de meeste toekomstige plannen vroegtijdig sneuvelen op de tekentafel: door voortdurende bezuinigingen moest NASA in de jaren na Pioneer 10 keuzes maken. Hun voortdurend door uitstel en budgetoverschrijdingen geplaagde paradepaardje Space Shuttle slokte het leeuwendeel van de beschikbare fondsen op en na Voyager 1 en 2 maakte NASA noodgedwongen pas op de plaats. Voor communicatie met de vluchtleiding op Aarde beschikte de sonde over drie antennes: een hooggevoelige schotelantenne met een diepte van 46 cm en een diameter van 2,74 m en daarnaast een middelgevoelige antenne op de schotelantenne en een laaggevoelige antenne die 76 cm van het deel met de vluchtinstrumenten uitstak en onder de schotelantenne was bevestigd. Van de twee ontvangers was er een aangesloten op zowel de laag- als middelgevoelige antenne, de andere was gereserveerd voor de schotelantenne. De vluchtleiding kon deze omwisselen. Twee zenders met versterkers van 8 watt op 2292 MHz zonden gegevens naar de Aarde, inkomende signalen kwamen binnen op 2110 MHz. De bitrate bedroeg op weg naar Jupiter 2048 bps en aan het einde van de missie slechts 16 bps. Op 750 miljoen km doet een radiosignaal er zo'n 40 minuten over om deze afstand te overbruggen.

Space Grotesk is a proportional sans-serif typeface variant based on Colophon Foundry's fixed-width Space Mono family (2016). Originally designed by Florian Karsten in 2018, Space Grotesk retains the monospace's idiosyncratic details while optimizing for improved readability at non-display sizes.

Space Grotesk includes Latin Vietnamese, Pinyin, and all Western, Central, and South-Eastern European language support, as well as several OpenType features (old-style and tabular figures, superscript and subscript numerals, fractions, stylistic alternates). For complete specs see typeface specimen.

 • Designer

  Květoslav Bartoš

 • Publisher

  Florian Karsten Typefaces

 • Original typeface

  Space Mono (Colophon Foundry)

 • Release date

  January 2018 (1.0.0), October 2020 (2.0.0)

 • Version

  2.0.0

 • Formats

  OTF, TTF (variable), WOFF, WOFF2

 • Glyphs

  573

 • OpenType features

  Standard Ligatures, Case Sensitive Forms, Fractions, Numerators, Denominators, Scientific Inferiors, Superscript, Subscript, Oldstyle Figures, Lining Figures, Proportional Figures, Tabular Figures, Slashed Zero, Stylistic Sets (SS01–SS04)

 • Language support

  Afrikaans, Albanian, Asturian, Azerbaijani, Basque, Bemba, Bosnian, Breton, Catalan, Cornish, Croatian, Czech, Danish, Dutch, English, Esperanto, Estonian, Faroese, Fijian, Filipino, Finnish, French, Frisian, Friulian, Galician, Ganda, German, Hungarian, Icelandic, Indonesian, Irish, Italian, Kinyarwanda, Klingon, Latvian, Lithuanian, Luxembourgish, Makhuwa, Maltese, Norwegian, Polish, Portuguese, Romanian, Romansh, Sango, Scottish Gaelic, Serbian, Shona, Slovak, Slovenian, Somali, Spanish, Swahili, Swedish, Swiss German, Turkish, Uzbek, Vietnamese, Welsh, Zarma, Zulu

 • Licensing

  Released under SIL Open Font License, as a modified version of Space Mono (2016, Colophon Foundry & Google Fonts).

 • Download Typeface
FK Grotesk 32 styles, from 60 Eur
FK Grotesk Neue 12 styles, from 60 Eur
FK Screamer 4 styles, from 60 Eur
FK Roman Standard 12 styles, from 60 Eur
FK Raster Grotesk 8 styles, from 40 Eur
FK Raster Roman 4 styles, from 40 Eur
FK Display 2 styles, from 60 Eur
Space Grotesk 4 styles, open-source
Montagu Slab 14 styles, open-source